Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Coming out! Finally!

Όταν είχα πρωτοξεκινήσει το blog σας έγραφα μία ανάρτηση για ότι πιο κοντινό σε coming out.

Συνοπτικά, πρόκειται για την ιστορία της αποκάλυψης στην κολλητή μου πριν 6 χρόνια (και κάτι ψιλά) ότι ήμουν bi, ενώ στην πραγματικότητα ήμουν gay, καθώς επίσης και τη θέληση μου να της ξαναμιλήσω και της πω όλη την αλήθεια.

Ε, λοιπόν, επιτέλους έγινε και αυτό. Τις τελευταίες μέρες ήμουν Αθήνα για δουλειές (και όχι μόνο... αλλά περισσότερα σε άλλη ανάρτηση) και αυτή με φιλοξενούσε σπίτι της. Αφού είχα υπολογίσει επ' ακριβώς την ημέρα και την ώρα από πολύ καιρό την κάθισα κάτω και της έπιασα την ιστορία από την αρχή. 

Της είπα "Θυμάσαι μία συζήτηση που είχαμε πριν 6 περίπου χρόνια πριν πάω το τάδε ταξίδι? Ε, νομίζω πως ήρθε ο καιρός να τη συνεχίσουμε." Και αφού απεραντολόγησα για κανά δίλεπτο γυροφέρνοντας το θέμα αλλά μη προχωρώντας στο προκείμενο (τι για την άτιμη κοινωνία μίλησα, τι για το ρατσισμό ακόμη και από την οικογένεια κλπ) συνειδητοποίησα ότι δεν έχω πει το κυριότερο. Της λέω λοιπόν "Αφού πέρασα μία δύσκολη περίοδο μέχρι να συμφιλιωθώ με την ιδέα του τι πραγματικά είμαι, τώρα μπορώ να πω πως είμαι gay." "Δεν έχω λέπρα" προσέθεσα χαριτολογώντας. Εκεί με διακόπτει και μου τη λέει για το αστειάκι μου, θεωρώντας ότι ήταν λίγο υπερβολικό.  Στη συνέχεια μου είπε πως ήθελε κάποια στιγμή να μου το φέρει στη συζήτηση αλλά δεν τολμούσε γιατί είχε περάσει πλέον πολύς καιρός από την πρώτη μου ημι-αποκάλυψη και με διαβεβαίωσε πως μπορούσα οποτεδήποτε ήθελα, να της πω οτιδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα (όλα τα εις -ήποτε σε μία πρόταση μόνο εγώ μπορούσα να τα βάλω πανάθεμα με!), πως δεν άλλαζε τίποτα φυσικά, το πως αισθάνθηκε τιμητικά που ήταν για δεύτερη φορά το πρώτο άτομο που μίλησα κοκ.

Μάλιστα την επόμενη μέρα θεώρησα αναγκαίο να κάνω μια follow-up συζήτηση για να μην την πατήσω όπως την προηγούμενη φορά.  Τη βεβαίωσα πως αν ήθελε να με ρωτήσει κάτι, να της λύσω κάποια απορία επί του θέματος, θα μπορούσε να με ρωτήσει άφοβα, πως θα ήμουν χαρούμενος να καταρρίψω οποιοδήποτε ετεροφυλοφιλικό στερεότυπο για τους gay. Αφού μετά από αυτή τη συζήτηση συνειδητοποίησα πως ήταν αρκετά ενημερωμένη -το πόσο περήφανος είμαι για την κολλητή μου δε λέγεται- μου λέει: "Ξέρεις τι σκεφτόμουν χθες?". "Τι?" της απαντάω. "Πως οι gay είναι πολύ τυχεροί που σε έχουν μαζί τους." (Για να καταλάβετε τι εννοούσε, γνωρίζοντας τόσο την καλή άποψη της τοπικής κοινωνίας για μένα όσο και τη συνδικαλιστική και ακτιβίστικη προϊστορία μου, θεώρησε πως θα ήμουν ένα θετικό πρότυπο ομοφυλόφιλου που θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της ομοφοβίας και στην εμπέδωση των δικαιωμάτων μας) Δεν περίμενα ποτέ να ακούσω τέτοια κουβέντα από μέρους της. Με συγκίνησε η ρουφιάνα. Με συγκίνησε τόσο που έκανα πως έβαλα τα γέλια με πολύ έντονο τρόπο για να δικαιολογήσω το δάκρυ που είχε ήδη κυλίσει από το δεξί μου μάτι και να μη γίνω ρεζίλι στους πελάτες και το προσωπικό της καφετέριας που ήμασταν. 

Μέχρι εδώ λοιπόν, περισσότερο δύσκολη μου φάνηκε η ιδέα του ότι θα το αποκάλυπτα παρά η ίδια η διαδικασία. Καμιά φορά μεγαλοποιούμε και τραγικοποιούμε τα πράγματα στο μυαλό μας. Πάντως μετά το τέλος της διαδικασίας αισθάνεσαι τρομερή ανακούφιση και εξιλέωση. Σα να έχει φύγει ένα τρομερό βάρος από πάνω σου.

ΥΓ: Αν ποτέ κανείς θελήσει να κάνει το coming out του σε κάποιον να μην παραλείψει ένα ποτήρι (αν όχι νταμιτζάνα) νερό δίπλα του γιατί όσο θετική κι αν είναι η αντίδραση του άλλου το στόμα στεγνώνει με τρομερή ταχύτητα...

11 σχόλια:

  1. καλά ε; μου θύμισες τη στιγμή που ο πρώτος από τους gay φίλους μου αποφάσισε να μου μιλήσει και εγώ τον αιφνιδίασα λέγοντάς του: επιτέλους!!!! το πες!
    Μα το είχα καταλάβει χρόνια πριν, αλλά μπορείς να φέρεις τον άλλον σε δύσκολη θέση!
    Ε, πες μου! Σκεφτείτε και μας τις δύσμοιρες κολλητές σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τον φέρεις σε δύσκολη θέση αν είναι να τον γλυτώσεις από κάποια χαμένα κυριολεκτικά χρόνια της ζωής του. Επίσης στη δική μου περίπτωση της είχα μιλήσει ήδη, οπότε ακόμη πιο εύκολα θα μπορούσε να μου μιλήσει!
    Μάλιστα της είπα. Δε μου μίλαγες μπας και έβγαινα μια ώρα αρχίτερα από την ντουλάπα!

    Όπως και να έχει πάντως η συμφιλίωση με τον εαυτό σου είναι μία καθαρά προσωπική διαδικασία. Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας φίλος-μία φίλη είναι να την επιταχύνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα εγω θυμαμαι οταν το ειπα στον αδερφο μου.του λεω ''και να παμε σε μπαρ αποψε,εγω δε θα την πεσω στα κοριτσια''(ημασταν σε διακοπες) ''γιατι?'' ρωταει. ''γιατι ειμαι γκει'' του λεω. μετα απο ωρα,μιλησε και ειπε ''μα πως?αφου ολοι οι γκει που ξερω εγω ειναι μες'τη μοδα ενω εσυ ντυνεσαι χαλια!!'' τετοιο γελιο ειχα καιρο να ριξω χαχαχαχαχα... αλλα το πηρε πολυ ψυχραιμα και προσφερθηκε να με βοηθησει-οταν ερθει η ωρα-να το πουμε στους γονεις μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπράβο αγορίνα μου. Άντε μετά να την πάς και για χορό σε κανά πουστράδικο να δει τι σημαίνει διασκέδαση. Φυσικά μην την πάς Sodade με τις ξινές, είπαμε να δεί διασκέδαση χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. aizen, τι το θελες και μου πες για τον αδερφό σου? Μου θύμισες ότι πρέπει να το πω στην αδερφή μου... Είναι η προτελευταία στην coming out list μου, πριν τους γονείς μου, μόνο και μόνο επειδή είναι μετρίως ομοφοβική και δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό πέραν από μισή ώρα!

    mahler, έχουν γίνει αρκετά συνταρακτικά τις τελευταίες μέρες. Αύριο τα υπόλοιπα!
    Όταν πάντως θα χρειαστώ συμβουλές για το που να βγω θα ρωτήσω εσένα στάνταρ! Θυμάμαι να έχεις εκθειάσει το mybar.
    Το χω μαθει καλά το μάθημα δάσκαλε mahler? :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν έχεις και το λόγο να το κάνεις, όλα γίνονται πιο εύκολα πια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το συγκεκριμένο είναι άσχετο από την ύπαρξη οποιουδήποτε λόγου! Ο "λόγος" βρισκόταν σε επώαση κατα τη διάρκεια της διαδικασίας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλές φορές η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μας φέρνει τη καταστροφή. Κι εγώ στην αρχή το είχα αυτό. Μετά συνειδητοποίησα ότι οι νοήμονες άνθρωποι χέστηκαν με ποιον κοιμάσαι στο κρεβάτι σου. Άσε που πλέον θα δεις ότι οι σχέσεις σας θα αναβαθμιστούν γιατί κι εσύ θα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλη κουβέντα αυτό το "να είσαι ο εαυτός σου". Βρίσκομαι σε διαδικασία ανακάλυψης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο σου!!!! Και καλές ανακαλύψεις...!!

    υγ. αυτό για το ποτήρι νερό, προσυπογράφω και με τα δυο χέρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή