Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μάλλον δεν κατάλαβαν τις θυσίες που κάναμε για χάρη τους...

Ναι κρατηθείτε! Αποφάσισα να σας χαρίσω τις γνώσεις που απλόχερα μου παρείχε το ελληνικό πανεπιστήμιο κατά την 6ετή (και πλέον!!) παραμονή μου και θα σας μιλήσω για την οικονομία!

Πριν από 1 χρόνο η χώρα μας -μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία οι κυβερνώντες μοίραζαν αφειδώς θέσεις εργασίας(λέμε και καμιά μαλακία που και που!) στο δημόσιο και πολλά μα πολλά προνόμια σε άτομα που προφανώς δεν το άξιζαν αλλά και μία 5ετία κατά την οποία διπλασιάστηκε σε απόλυτους αριθμούς το χρέος μας- βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανειστεί λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού πολύ υψηλού ελλείμματος- πολύ υψηλού δημόσιου χρέους. Τότε για την Ελλάδα υπήρχαν δύο λύσεις. Η μία ήταν να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και σε αναδιάρθρωση του θεόρατου χρέους της και η άλλη είναι αυτή που δημιουργήθηκε ειδικά για μας (μετά πολλών κόπων και βασάνων!) για να μην καταρρεύσει το ερμαφρόδιτο δημιούργημα που λέγεται ευρωζώνη. 

Η πρώτη λύση (αυτή που δεν ακολουθήθηκε) προτεινόταν από πολλούς. Δεν ξέρω όμως αν το πρότειναν για καλό δικό μας, για το καλό της τσέπης τους ή απλά λόγω άγνοιας. Αυτή λύση μπορεί να ακούγεται ωραία (τι πιο όμορφο από το να διαγράφεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρέους σου?) αλλά θα είχε πολλά αρνητικά τόσο για μας τους  Έλληνες όσο και για την παγκόσμια οικονομία. 

Αρχικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης δε θα ήταν ακριβώς βελούδινη. Αν η σημερινή κατάσταση σας φαίνεται άσχημη, τριπλασιάστε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης και ίσως να πλησιάσετε στην κατάσταση που θα βιώναμε σε περίπτωση που αυτή η λύση είχε επιλεγεί. Επίσης μεγάλο κομμάτι των χρεών του ελληνικού δημοσίου το κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Για φανταστείτε τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα μετά βίας τα βγάζουν πέρα λόγω της κακοδιαχείρισης και της κρίσης να έπρεπε να απολέσουν πάνω από τα μισά αποθεματικά τους λόγω της αναδιάρθρωσης. Τότε όχι για 13η και 14η σύνταξη θα μιλάγαμε, αλλά ζήτημα θα ήταν αν το Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν την 6η σύνταξη του χρόνου! 

Πέραν όμως των εγχώριων συνεπειών θα υπήρχαν και οι διεθνείς. Μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε κατάρρευση το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και κυρίως τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανία που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτό. Τότε είτε θα χρεοκοπούσε μία τράπεζα -και θα συμπαρέσυρε μαζί της όλο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο (και ίσως να μιλούσαμε για ένα ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο κραχ)- είτε απλά θα έσπευδαν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών να διασώσουν τις τράπεζές τους δαπανώντας τεράστια ποσά (που από το φόβο παγκόσμιας ύφεσης είναι και το πλέον πιθανό!)

Το θετικό για την Ελλάδα βέβαια από αυτή τη διαδικασία είναι πως μετά από 5-10 πολύ δύσκολα χρόνια (πολύ δυσκολότερα από αυτά που ζούμε σήμερα...) θα μπορούσε με περηφάνια να πει πως είναι debt-free. 

Αντίθετα όμως για να περισώσουμε την όποια αξιοπιστία μας ως χώρα επελέγη η δύσκολη οδός για εμάς και εύκολη για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αυτή του μνημονίου. Αυτή δε θα την αναλύσω μιας και τη ζούμε. Αποφασίσαμε λοιπόν για να μην επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι να τραβήξουμε το δρόμο που θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία το λιγότερο δυνατόν. Μπορεί να μετριάστηκαν τα αρνητικά τα οποία θα ζούσε η Ελλάδα από την άλλη λύση αλλά πραγματικά εκμηδενίστηκαν τα αρνητικά για όλους τους υπόλοιπους. 


Συνεπώς σήμερα που η Γερμανία και η κάθε Γερμανία μας κουνάει το δάκτυλο και μας λέει πως τα πάμε καλά αλλά μπορούμε και καλύτερα και αρνείται να λάβει αποφάσεις πραγματικά πολύ μικρού κόστους για την ίδια (πχ δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας) που θα μπορούσαν να βγάλουν την Ελλάδα και από την κρίση χρέος (μιας και από την κρίση ελλείμματος σιγά-σιγά και με μεγάλες θυσίες βγαίνουμε) δε θα πρέπει να ξεχνάμε να τους θυμίζουμε τι κόστος θα έπρεπε να αναλάβει η χώρα τους για να σώσει για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια τον τραπεζικό της κλάδο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είχε επιλέξει το δρόμο της αρετής αλλά της κακίας...

9 σχόλια:

  1. O_O
    εντυπωσιαστηκα...
    καλα τα λες κι οσο για τους κωλοναζι να θυμηθουν οτι ακομα χρωστανε πολεμικες αποζημιωσεις και να το βουλωσουνε μη τους χωσουμε τη σβαστιγγα στον κωλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ξέρω εντυπωσιάζω ο πούστης! :P
    Ε, όχι και στον κώλο παιδί μου, δε θα τους κάνουμε τέτοια χάρη... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις άποψη για όλα ρε μωρό μου! Έχουν λογική όλα όσα λες! Σε αγαπώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτο το βλεμα της γερμανιδας τα λεει ολα
    ...
    εχουμε κατηφορα ακομη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήταν καλό να είχαμε και επιλογή δανεισμού από τρίτους πέρα της Ε.Ε., αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω συμμετοχής στην Ε.Ε. και κυρίως στην ΟΝΕ. Δεν είναι χαζοί αγαπητέ μου οι Γερμανοί. Απλά υπάρχει το κακό συνήθειο, το bullying να το κάνουν αυτοί που έχουν το πάνω χέρι. Και αν για κάτι φταίμε εμείς είναι που τους δώσαμε το δικαίωμα για να το έχουν. Ως προς την ανάλυση δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω (λόγω επαγγελματικής ιδιότητας), αλλά να την προσυπογράψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ασωτος Στο τέλος σου λέω θα ενδώσει. Απλά θα μας ψήσει το ψάρι στα χείλι μέχρι τότε. Ίσως και να καταφέρει με τη σκληρή της στάση να μας κάνει να αλλάξουμε και λίγο νοοτροπία (που δεν είναι και απαραίτητα κακό!).

    Αν είναι κατηφόρα καλώς. Γιατί έχω την εντύπωση ότι ακόμη κατρακυλάμε και δεν κατηφορίζουμε...

    @zero Ποιος νοήμων άνθρωπος (η χώρα τεσπα) θα δάνειζε μία χώρα με τεράστειο χρέος, τεράστειο έλλειμμα και ως εκ τούτου τεράστειες δανειακές ανάγκες όσο οι δικές μας. Ακόμη και στην ΟΝΕ να μην ήμασταν το ΔΝΤ από μόνο του δε θα μπορύσε να μας καλύψει. Φαντάσου! Όσο για Κίνες Ρωσσίες κτλ που ακούγονταν κάποια στιγμή ήταν μάλλον αποκυήματα φαντασίας ή ευγενείς πόθοι της πολιτικής ηγεσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου, ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο ο δανεισμός από τρίτες πηγές ήταν ρεαλιστικός. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν και είναι. Το θέμα είναι πρώτον ότι δεν γίνεται σαφώς κάτω από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της κοινοτικής κουλτούρας. Έπειτα, δεν θα γινόταν με όρους φιλανθρωπίας. Τις όποιες εγγυήσεις τους, θα φρόντιζαν να τις πάρουν, ακόμα κι αν η χώρα χρεωκοπούσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασικά κάτι τέτοιο γίνεται και σήμερα. Μπορεί να μας περνάνε την ιδεά της φιλανθρωπίας αλλά όσες χώρες μας δάνεισαν θα βγάλουν και κέρδος αφού μας δάνεισαν με μεγαλύτερο περιθώριο απ'ότι δανείζονται οι ίδιες. Επίσης και εγγυήσεις έχουμε δώσει αφού τα 110 δισ που δανειστήκαμε σε περίπτωση μη εξόφλησής τους δεν υπάρχει ασυλια της δημόσιας περιουσίας...

    Όσον αφορά άλλες πηγές δε νομίζω να έχει γίνει πρόσφατα κάτι αντίστοιχο και με τέτοιο μέγεθος κεφαλαίων για αυτό και δεν το θεωρώ ρεαλιστικό. Παρόλα αυτά αν υπήρχε η θέληση, σκληρή διαπραγμάτευση και τα ανάλογα ανταλλάγματα πάντα ;) ίσως να ήταν και αυτό πιθανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή