Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το παράδoξο της ελληνικής TV...

Η συζήτηση με τον Mahler σε σχέση με την ελληνική showbiz (δες τα σχόλια εδώ) με έκανε να αναρωτηθώ για άλλη μία φορά για το παράδοξο της ελληνικής τηλεόρασης. Ενώ υπάρχουν αρκετοί ομοφυλόφιλοι συμπαρουσιαστές και πανελίστες (καλά μπορεί και παρουσιαστές αλλά αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν) σε διάφορες εκπομπές, σχεδόν καμία εκπομπή δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά και αντικειμενικά με την ομοφυλοφιλία έτσι ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν στερεότυπες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ομοφυλόφιλους, κατά τη γνώμη μου, είναι τραγικοί. Όχι μόνο δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της προκατάληψης εναντίον μας, αλλά πολλές φορές την τροφοδοτούν. Αναλαμβάνουν τον σίγουρο και δοκιμασμένο, πλέον, ρόλο του κακού gay που κρίνει τους πάντες και τα πάντα αφ' υψηλού, κράζει κόσμο, αφήνει υπονοούμενα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις άλλων κ.ο.κ. Το ότι πολλές φορές το παίζουν και αντρούκλες με πολλές (γυναικείες) κατακτήσεις... απλά το αφήνω ασχολίαστο! Εντάξει ίσως να είμαι υπερβολικός. Δεν είναι δουλειά μόνο αυτών να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα". Αλλά αυτοί όχι μόνο δεν το βγάζουν, αλλά το βάζουν παραμέσα!

Πως αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι όταν κάποια στιγμή σε κάποια εκπομπή της Τατιάνας όταν ασχολήθηκε με το θέμα και άρχισε να λέει τα ομοφοβικά της περί Αδάμ και Εύας (ακόμη και σε αυτό τους Αμερικανούς αντέγραψε με το "it's Adam and Eve, not Adam and Steve" αλλά τέλος πάντων!) οι gay πανελίστες έκαναν την πάπια. Πως να εξηγήσω το ότι συμφωνούν με ομοφοβικές αντιλήψεις παρουσιαστών και καλεσμένων και άλλες φορές αποχωρούν επειδή τους προσβάλλουν με τα λεγόμενα τους καλεσμένοι. Αντί να καθίσουν και να να αντιπαρατεθούν και να κολλήσουν τα ομοφοβικά φασιστοειδή στον τοίχο, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και αφήνουν τις γυναίκες της παρέας (εν προκειμένω τη Σταματίνα) να υπερασπίζονται τα αυτονόητα. 

Όταν είδα την εξέλιξη αυτή live (ναι είχα αυτή την τιμή!) και ο πατέρας μου διανοήθηκε να επικροτήσει τα λεγόμενα του Γεωργίου και να γελάσει με αυτά εγώ παρότι "in the closet" του έκανα καυγά τρικούβερτο, με επιχειρήματα! Αυτό το ελάχιστο δεν το έκανε ο κύριος. Βλέπετε, παρεξηγήθηκε και έφυγε...

ΥΓ: Αυτό πάντως που δεν κάνουν τα μεγάλα κανάλια και οι "διάσημοι"  ομοφυλόφιλοι το έκαναν ένα μικρό τοπικό κανάλι και ένας "άσημος" blogger!

7 σχόλια:

  1. Φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι ότι οι νεότερες γενιές των γκέι έχουν χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας και της κουλτούρας που είχαν οι παλιότεροι σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους. Δυστυχώς πολλά γκέι παιδιά στελεχώνουν δυσανάλογα τις κίτρινες-κουτσομπολίστικες εκπομπές τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες. Αν τους ενδιέφερε να αντιπαρατεθούν για ένα πολιτικό-κοινωνικό ζήτημα όπως είναι η ομοφοβία προφανώς δεν θα δούλευαν σε τέτοιες εκπομπές, ούτε στα αντίστοιχα έντυπα.

    Αλλά και γιατί να βάλουν στη θέση τους ομοφοβικούς σχολιαστές και ρεπόρτερ όταν προβεβλημένα στελέχη του "ακτιβιστικού" χώρου εμφανίζονται στις ίδιες εκπομπές και χαριεντίζονται με τις παρουσιάστριες ή τρέχουν και δίνουν αποκλειστικές συνεντεύξεις σε αυτά τα έντυπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμμμ, ωραιότατο θέμα!
    Λοιπόν,είμαι κοπέλα και ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός είναι 100% straight. Ποτέ στη ζωή μου δεν έκρινα κάποιον από τη δικό του σεξουαλικό προσανατολισμό. Ποτέ. Επίσης ποτέ δεν απέρριψα κάποιον gay από τη ζωή μου επειδή οι υπόλοιποι γύρω μου είναι ομοφοβικοί ,ή ρατσιστές ή αδαείς σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους.
    Έχω υπερασπιστεί πολλάκις τους gay όταν πέφτουν θύματα ρατσισμού, χλευασμού ή ειρωνείας.
    Έχω φίλο - αδερφή ψυχή gay αλλά έχω διώξει και από τη ζωή μου κάποιον gay γιατί μου φέρθηκε πολύ άσχημα.
    Είναι απαίσιο να κρίνεις κάποιον με μοναδικό κριτήριο την αγάπη του για άτομα ίδιου φίλου.
    όμως, ναι ... και εγώ δεν τις αντέχω τις αδερφές στην τιβί! Ξέρεις γιατί;
    Γιατί οι ίδιοι διατηρούν το ρόλο της ξινής, της κακιασμένης, της κατίνας, της κουτσομπόλας, της γυναικούλας, απλά και μόνο για να επιβιώνουν επαγγελματικά και για έλκουν τη μέση ελληνίδα νοικοκυρά - κατίνα που θα κάτσει μπροστά στην τιβί και θα ακούσει live gossip.
    Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ! Με το ίδιο πάθος δεν αντέχω και τις ξανθές μπουρούχες της τιβί που προβάλλουν ένα απαράδεκτα σεξιστικό στυλάκι για τις γκόμενες, του τύπου - μασάω τσίχλα, τυλίγω στο δάχτυλο τη μπούκλα, κάνω μαλακισμένες ερωτήσεις και τα έχω με γιο εφοπλιστή - .
    Άρα το πρόβλημα δεν είναι αν ο άλλος είναι gay, straight ή whatever αλλά πώς εκμεταλεύεται και αφήνει να αιωρείται η πετριά και η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να πασάρει το υποπροιόν του στην τιβί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @gay super hero
    Το μονο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι δεν έχουν άλλου είδους προτάσεις. Αν και αυτό δεν είναι διακιολογία. Καλύτερα να μην βγεις καθόλου παρά να βάλεις τη δική σου σφραγίδα σε τέτοιου επιπέδου εκπομπές και έντυπα!

    @Ανώνυμος
    Thanks

    @Marionastro
    Μα έτσι είναι. Κανείς δε θα έπρεπε να κρίνει (ούτε θετικά, ούτε αρνητικά!) τους άλλους με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To θέμα είναι βέβαια για ποιο λόγο τα κανάλια ενδιαφέρονται να προβάλουν αποκλειστικά αυτή την εικόνα γυναίκας ή αυτή την εικόνα γκέι. Γιατί από τη στιγμή που παίρνουν την απόφαση ότι όλες οι παρουσιάστριες πρέπει να κάνουν σαν την Πετρούλα και όλοι οι γκέι θα πρέπει να παριστάνουν το Φίφη, πρόθυμοι να εκπληρώσουν αυτούς τους ρόλους βρίσκονται δυστυχώς. Έστω και αν απογοητεύομαι από το πόσοι πρόθυμοι υπάρχουν στην πραγματικότητα....

    Ουσιαστικά εξορίζουν εντελώς τα θέματα των γυναικών ή των ομοφυλόφιλων από τη "σοβαρή" δημοσιογραφία τους και το "σοβαρό" ψυχαγωγικό τους πρόγραμμα και τα περιορίζουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο "γκέτο" κουτσομπολιού, ζωδίων, συνταγών κτλ. Προφανώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο "καθησυχάζουν" τους θεατές τους σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους που "επιτρέπεται" να έχει ο καθένας.

    Γενικά μου κάνει εντύπωση πόσο η ελληνική τηλεόραση (και άλλοι κλάδοι όπως η διαφήμιση) όχι μόνο δεν προσπαθεί να "ταρακουνήσει" τα πράγματα αλλά σε γενικές γραμμές εμφανίζεται ακόμα πιο συντηρητική από το κοινό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα.
    Γενικά πάντως ο κλάδος των media υποτιμά το επίπεδο του κοινού του, με αποτέλεσμα να παράγει πολύ χειρότερα "προϊόντα" από αυτά τα οποία ανάζητά και είναι έτοιμο το κοινό να δεχτεί!

    ΥΓ: Έπρεπε να googlάρω για να βρω ποιος είναι ο Φίφης...! Ούτε που θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη (και μάλλον μόνη!) φορά που είδα την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. uelo na pidikso gay ke na me plironi iparxi kanis eimai apo xanthi

    ΑπάντησηΔιαγραφή