Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πότε θα βάλουμε μυαλό?

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός τόσο από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 όσο και από τις πυρκαγιές του 2009. Τόσο οι πρώτες όσο και οι δεύτερες έπληξαν εκτεταμένα την Εύβοια. Παρότι όμως ούτε έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά και ως τόπος πλήγηκε η Εύβοια, μία δεδομένη μεταστροφή στη νοοτροπία των ανθρώπων δεν την έχουμε δει. 

Σήμερα, ένας γνωστός παραπονέθηκε πως πήγε στο χωράφι του και ανακάλυψε πως του είχαν κλέψει ένα πεύκο που είχε αφήσει κομμένο εκεί. Εγώ άμεσα τον ρώτησα πως βρέθηκε εκεί. Μου είπε πως στο χωράφι του ότι πεύκο υπάρχει, ανάλογα με τις ετήσιες ανάγκες του για ξύλα για το τζάκι, το ξεραίνει από την προηγούμενη χρονιά για να το κόψει την επόμενη! Έλα όμως που η κοπή πεύκων είναι παράνομη. Να του λέω καλά σου έκαναν και στο έκλεψαν και αυτός να με ρωτάει γιατί. Γιατί από τη μία είναι παράνομο (πέραν από καταστροφικό για τη φύση) να ξεραίνει και να κόβει δέντρα και από την άλλη γιατί έτσι μόνο, ίσως να μπορούσε να κατανοήσει τι σημαίνει Θεία δίκη!

Δηλαδή, σα να μην έφταναν οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάση, σα να μην φτάνει που οι βοσκοί από τη μία παίρνουν χρήματα για να μην βόσκουν σε καμένες περιοχές τα γίδια και τα πρόβατά τους (έτσι ώστε να επιτευχθεί η φυσική αναδάσωση) και από την άλλη τα βόσκουν χωρίς ίχνος ντροπής να σου και οι άχρηστοι που αντί να κλαδέψουν τα υπόλοιπα δέντρα τους για να αποκτήσουν την απαραίτητη ξυλεία για τα τζάκια τους,  προτιμούν τον εύκολο δρόμο της απόλυτης κοπής των πεύκων. Και να πεις ότι δεν υπάρχουν καμμένα πεύκα. Πολλά. Αλλά ο κύριος αυτός βαρέθηκε να πάει 100 μέτρα μακρυά από το χωράφι του και προτίμησε να κόψει από τα εναπομείναντα χλωρά που βρίσκονται μέσα σε αυτό!


Τα δασαρχεία ακούν...?

10 σχόλια:

  1. χμ σόρι κι όλας, άλλα πως ξεραίνεις ένα δέντρο όσο είναι στο χώμα και μετά το κόβεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα δασαρχεία κοιμούνται... χρόνια τώρα (και όχι μόνο τα δασαρχεία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @mahler
    Του κάνεις τομές χαμηλά και του βγάζεις το φλοιο στα σημείά γύρω από τις τομές. Ο λόγος για όλη αυτή τη διαδικασία είναι γιατι το ξερό σέντρο κόβεται πιο εύκολα από το χλωρό.

    Ελπίζω να μην το κάνεις πάντως! :p

    @turigr
    Πότε περιμένουν να ξυπνήσουν? Κουραστήκαμε πια να περιμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ναι κατάλαβα για ποιό λόγο το κάνει απλά δεν μπορούσα να φανταστώ πως γίνεται τεχνητά χωρίς χημικά. Όσο για να το κάνω όχι βρε, εδώ και μόνο η περιγραφή που διάβασα αυτού του αργού θανάτου μου πλάκωσε την καρδιά :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοιτάζουμε το σήμερα και όχι το αύριο.
    Πολύ φοβάμαι ότι λόγω της κρίσης, και της συνεχής ανόδου της τιμής του πετρελαίου,
    θα αποτελειώσουμε και τα ελάχιστα δέντρα που έμειναν.

    Κρανίου τόπος θα μείνουμε, και μετά θα φταίει η φύση που θα μας εκδικείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κλασσικοι παπαροελληναρες.

    με οσα διαβαζω μου φαινεται οτι πρεπει να ριξω μαυρη πετρα πισω μου μια και καλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όταν λες δασαρχείο Ευβοίας εννοείς κάτι χοντροκοιλάδες βολεμένους υπαλλήλους που παίρνουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και πηγαίνουν στα χωριά μέσα στη φύση , δήθεν για να ελέγξουν, και τρώνε στις ταβέρνες;

    Γιατί εγώ αυτό έχω καταλάβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας απο τους λόγους που η φύση μας έδωσε τα δέντρα είναι να τα κόβουμε για να ζεσταθούμε, αν δε κάνω λάθος αυτό γίνεται......χρόνια.
    Βλέπεις δεν έχουν όλοι χρήματα για πετρέλαιο.
    Κ αν εξεραίσεις τις φωτιές, το τραπέζι, η καρέκλα κ άλλα τόσα έπιπλα κ χαρτιά, απο που νομίζεις βγήκαν???
    Μας τα έστειλε ο Θεός???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η φύση μας τα έδωσε και για αυτό το λόγο. Έλα όμως που η υπερβολική επέμαβαση του ανθρώπου, η υλοτομεία και οι πυρκαγιές δεν αφήνουν τη φύση να ανασυνταχθεί. Στο κάτω κάτω της γραφής νομίζω είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχουν εκατοντάδες καμμένα και πεσμένα δέντρα που μπορούν να κοπούν. Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες δέντρα που μπορούν να κλαδευτούν για να μας δώσουν δωρέαν ξύλα για να ζεσταθούμε. Τα χλωρά γιατί να τα κόβουμε? Όσο για τα έπιπλα τα χαρτιά κτλ υπάρχουν και τα δέντρα ταχείας αναπτύξεως για αυτήν ακριβώς τη χρήση.

    ΥΓ1: Η φύση μας έδωσε τα δέντρα και για αναπνέουμε.
    ΥΓ2: Ρώτα τους Σκανδιναβούς για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την υπερβολική υλοτομεία πριν υπερασπιστείς τον οποιονδήποτε βγαίνει ελαφρά τη καρδία για να κόψει υγειή δέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή