Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το κάπνισμα είναι μαγκιά

Ο «ελληνοκεντρισμός» που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά μας γενικότερα, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην υπόθεση τσιγάρο. Οι ιδιαιτερότητες που θεωρούμε ότι έχουμε σαν λαός και ο ατομισμός που χαρακτηρίζει την δημόσια στάση στα πράγματα, ερεθίζει ,σαν τον καπνό, τους «επαναστατικούς νευρώνες» και μας σπρώχνουν να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα ξέρουμε να αντιστεκόμαστε, όταν ξεβολευόμαστε. Είναι καιρός τώρα στην Ελλάδα που περικόπτονται τα πάντα, να μας κόψουν και την προσωπική απόδραση από τα προβλήματα; Να χάσουμε την εθνική μας «μαγκιά» και την «ερωτική ελκυστικότητα»; Στις ταινίες, όταν ο Τζουντ Λο ανάβει το τσιγάρο και κοιτάει το ποτήρι του με το ουίσκι στο μπαρ, πάντα τον πλησιάζει μια γυναίκα έτοιμη να του δοθεί. Στο κάτω-κάτω δε θα μας επιβάλλουν οι «άλλοι», οι ανέραστοι Βορειοευρωπαίοι πώς θα αυτοκαταστραφούμε. Ο Ζορμπάς ήταν Έλληνας!

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.

7 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν το κάπνισμα είναι μαγκιά, ξέρω ότι όσοι δεν καπνίζουμε υποφέρουμε. Τόσα χρόνια έκαναν το κέφι τους και ο μόνος νόμος που μας προστάτευε ήταν για.. 2-3 τραπεζάκια σε μιαν άκρη με ταμπέλα "μη καπνίζοντες". Χωρίς διαχωριστικό.

    Όταν μιλάνε επιστήμονες γιατροί και λένε τόσα, όταν αλλάζουν τόσο δραστικά τον νόμο σε απαγόρευση εξ αιτίας των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία (και κυρίως εμάς των μη καπνιστών), δεν μπορώ να ακούω ότι κέφι μου είναι να καπνίζω όπου θέλω. Όχι, δεν είναι κέφι σου.

    Πάντως στην πόλη μου εδώ και λίγο καιρό το τσιγάρο δεν υπάρχει πουθενά. Πίστεψέ με, αυτό ΕΙΝΑΙ αξιοσημείωτο γιατί στην αρχή "έγραφαν" τον νόμο κανονικά. Μετά από κάτι ξεγυρισμένα πρόστιμα όμως έστρωσαν.

    Θες να καπνίσεις; κανένα πρόβλημα. Σπίτι σου. Δεν είναι ότι είμαι απλά "περίεργος", είναι ότι αν θες να πας από καρκίνο, δεν είμαι υποχρεωμένος να έρθω μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρότι δεν καπνίζω δεν μπορώ να πω πως υποφέρω. Δυστυχώς έχω συνηθίζει στο παθητικό κάπνισμά και δεν το αντιλαμβάνομαι! Χωρίς να σημαίνει πως θέλω να εισπνέω τον καπνό ολόκληρου του μαγαζιού στο οποίο βρίσκομαι και να έχω όλα τα αρνητικά για την υγεία των υπόλοιπων αυτοβούλως καπνιστών.

    Πάντως μπράβο ρε Γιώργο. Πως τα καταφέρατε? Όσο πιο μικρή είναι μία πόλη πίστευα ότι θα είναι και πιο δύσκολο να επιβληθεί ο νόμος. Σε μας εδώ πάντως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Εκτός αν ο Δήμαρχος αποφασίσει να κινητοποιήσει τη δημοτική αστυνομία. Κατι μάλλον δύκολο, λόγω των οικογενειακών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων καταστηματαρχών-πολιτικής ηγεσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @g for george
    τι δεν καπνίζουν στον καφενέ του χωριού??? σοκάρομαι!!. Πάντως στην Αθήνα καπνίζουν όλοι κανονικά και καλά κάνουν. Όποιος δεν θέλει τον καπνό μπορεί να καθίσει σπίτι του. Οπότε g for george μου αν δεν θες να πάθεις καρκίνο ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ!!! Το μπάρ δεν είναι χώρος υποχρεωτικής συνάθροισης οπότε όπως ανεχόμαστε την δυνατή μουσική έτσι θα ανεχτούμε και το τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Gay in Evia
    συγνώμη, όταν ο g for george γράφει "Θες να καπνίσεις; κανένα πρόβλημα. Σπίτι σου" δεν είναι φασιστικό??

    Άλλωστε εγώ δεν είπα να υποχρεώνουν τους μη καπνιστές να εισπνέουν καπνό τσιγάρων. Για αυτό και συμφωνώ με την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευσή του σε χώρους εργασίας, καταστήματα, υπηρεσίες κλπ. Αλλά σε ένα μπάρ ή καφετέρια που πηγαίνεις επειδή εσύ το επιλέγεις δεν μπορείς να έχεις τέτοιες απαιτήσεις. Με αυτή την λογική θα έπρεπε να υποχρεώνονται τα μπάρ να παίζουν χαμηλότερα την μουσική τους για να μην κινδυνεύουν τα αυτιά μας. Επίσης, δεν ξέρω αν κάποιοι μη καπνιστές χτυπούν καθημερινά 8 ώρα σε καφετέριες μπάρ κλπ και φοβούνται πως θα πάθουν καρκίνο από τον καπνό, αλλά εγώ που ουσιαστικά είμαι μη καπνιστής με τις 3 ώρες την βδομάδα που θα βγώ για ποτό άντε κάντες 10 ώρες με καφέδες κλπ, ε δεν νομίζω πως κινδυνεύω.

    Όποιος πάντως φοβάται τον καρκίνο μπορεί απλά να μαζεύει κόσμο σπίτι του και να διασκεδάζουν άκαπνοι και να μην σπάτε και τα αρχίδια στους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τόσο δύσκολο να βγείς και να καπνίσεις έξω?
    Επίσης τις καφετέριες τις θεωρώ αδιαπραγμάτευτες. Έχω καταντίσει να ευχαριστιέμαι καφέ μονο στα σταρμπακς, επειδή δε βρωμάω τσιγαρίλα!
    Τα bar και club στα δίνω! lol

    ΥΓ1:Τόσα χρόνια σπάγαν οι καπνιστές τα αρχίδια στους μη καπνιστές. Τώρα ήρθε η ώρα μας!!!
    ΥΓ2:To πόσο πεθαίνω για τις απαντήσεις σου δε λέγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συγνώμη αλλά τα Στάρμπακς κάνουν τον ποιό φρικαλέο καφέ. Ιουυυυυ

    επίσης, ποιος είπε ότι έχει σταματήσει το κάπνισμα στην Αθήνα??? Όταν οι ίδιοι οι ελεγκτές είναι καπνιστές νομίζεις πως έχει ελπίδες ο νόμος αυτός???

    Πάντως οι μή καπνιστές μπορούν να φτιάξουν άνετα δικά τους μαγαζιά και να μαζεύονται εκεί. Δες ας πούμε την κίνηση της καλής φίλης Sakafiora
    http://sakafiora.wordpress.com/2011/01/09/%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%B9/

    ΑπάντησηΔιαγραφή