Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Όταν η μάνα μου έγινε gay-friendly... (reloaded)

(Σήμερα στη μεσημεριανή εκπομπή Superstar ήταν καλεσμένος ο πατέρας του Τρύφωνα Σαμαρά. Εγώ επίτηδες την είχα βάλει να παίζει στο background την ώρα του φαγητού γιατί είχε ως τίτλο "Είμαι πολύ περήφανος για το γιο μου Τρύφωνα". Είχα περιέργεια για να δω τόσο αυτά που θα έλεγε ο καλεσμένος, όσο και για τις αντιδράσεις των δικών μου στα λεγόμενά του.

Κάποια στιγμή και ενώ και οι δύο γονείς παρακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια την εκπομπή (και ως εκ τούτου τα λεγόμενα του πατρός Σαμαρά) η Χριστίνα Λαμπίρη κάνει την ερώτηση κόλαφο (που αν δεν της χαρίσει αυτή το Πούλιτζερ δε ξέρω ποια άλλη θα μπορούσε να το κάνει...):  "Όσο περνάνε τα χρόνια εμείς οι γονείς θέλουμε να αποκαθίστανται τα παιδιά μας, για να μην είναι μοναχικά. Εσείς προτρέπετε τον Τρύφωνα να το κάνει?". Τι απάντησε εκείνη τη στιγμή ο καλεσμένος ποτέ δεν έμαθα γιατί πετάχτηκε ο πατέρας μου και είπε το παροιμιώδες "Καλά τον κοροϊδεύουν? Πως να αποκατασταθεί, αφού είναι κοπελίτσα..." (μεγάλη κατραπακιά! τσάμπα εξηγούσε διαφορές περί σεξουαλικού προσανατολισμού και gender indentity τις προάλλες σκεφτόμουν...). 

Τότε του απαντάω σε έντονο τόνο: "Να βρει ένα μόνιμο σύντροφο που θα μείνουν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους εννοεί. Τι δεν καταλαβαίνεις...?" (βέβαια έπειτα κατάλαβα ότι δεν εννοούσε αυτό, αφού στη συνέχεια συνέχισε να τον ρωτάει για το πότε θα βρει μια καλή γυναίκα να παντρευτεί και πότε θα κάνει παιδιά κτλ κτλ κτλ) Κάπου εκεί και με αφορμή άλλο σχόλιο του πατέρα μου (που ούτε καν θυμάμαι μιας και μου εντυπώθηκε η ατάκα που ακολούθησε...) η μάνα μου λέει με στόμφο: "Οι γονείς πάντα αγαπούν τα παιδιά τους, όπως κι αν είναι, ότι κι αν κάνουν."

Άλλη μία φορά που η μάνα μου με εκπλήσσει! Από εκεί που έβριζε τους gay με χυδαίο τρόπο να έχει φτάσει στο σημείο να υπονοεί πως ως γονιός θα δεχόταν ο γιος της να είναι gay? Ρε μήπως έχασα τρομερή ευκαιρία για coming out και δεν το κατάλαβα...?

16 σχόλια:

  1. Από πού να το πιάσω αυτό το ποστ, δεν ξέρω. Σουρεάλ αν έγινε αυτή η συζήτηση στην τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, όχι τώρα! Μη μου πεις ότι πρώτη φορά θα είναι που η ελληνική τηλεόραση γίνεται σουρεάλ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχα μου αρέσει που αντιμετωπίζεις με χιούμορ την όλη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μαμά είναι γατόνι, φίλε μου! Την έχει μυριστεί τη φάση με σένα, είμαι σίγουρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tελικά ο μπαμπάς του Τρύφωνα τί απάντησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συμφωνω με marionastro.
    παντως μην ενθαρυνεσαι πολυ,ολοι τα ιδια πολιτικα ορθως λενε,μεχρι να βγει λουγκρα ο δικος τους γιος.γιατι αυτο πληγωνει τον εγωισμο τους ως γονεων(τι καναμε λαθος?) και το κοινωνικο τους στατους(τι θα πει η γειτονια).
    κι αλλωστε,η φραση 'οι γονεις αγαπανε τα παιδια τους οτι κι αν ειναι οτι κι αν κανουν'' υπονοει οτι η ομοφυλοφυλια ειναι κατι το τρομερο,που μονο οι γονεις μπορουν να δεχτουν χαρη στην 'αγαπη' τους-τα ιδια δε λενε για το φονο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χτες η μαμά μου και η έφηβη εγγονή της-ανηψιά μου αποφάνθηκαν ότι :
    "Gay είναι οι άντρες που δεν έχουν αξιόλογα προσόντα, οπότε είδαν κι απόειδαν και το γύρισαν"
    Τι κι αν μιλούσα και εξηγούσα, όσα ξέρω η δόλια, τίποτα αυτές. Ψιλοάσχετο με σένα, αλλά κάπου έπρεπε να πω τον πόνο μου.
    Όχι άλλο κάρβουνοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι μητέρες πάντα γνωρίζουν, είναι η διαίσθηση που έχουν.Θα σου έλεγα πάντως να χαλαρώσεις με το θέμα αυτό.Καμιά φορά δε βγαίνουν και σε καλό.
    Την Καλημέρα μου!!!
    Όμορφο Πάσχα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ben Για να μην τρελαθώ με αυτά που ακούω, το ρίχνω στην πλάκα...

    @marion Τίποτα δε μου φαίνεται απίθανο! Από το ότι ζει στην κοσμάρα της μέχρι το ότι το έχουν συζητήσει με τον πατέρα μου και το παίζουν good cop/bad cop εναλλάξ!

    @gsh Απάντησε πως και οι δυο γιοι του είναι λεύθεροι και κανέναν δεν πιέζει να κάνει οικογένεια.
    Πολύ γλυκός και ήσυχος μου φάνηκε ο πατέρας του! Δεν ξέρω αν ξέρει ή όχι για το γιο του, αλλά όπως και να έχει μου φάνηκε τρομερός!

    @aizen Όντως και εμένα με ενόχλησε αυτός ο αυτόματος συσχτισμός που έγινε της ομοφυλοφιλίας με όλα τα κακά του κόσμου (και γω το φόνο σκέφτηκα κατευθείαν!).
    Αλλά όπως και να έχει, από τα "πουστάρα" και "αν ήταν γιος μουθα τον έφτυνα" στο "οι γονείς πάντα αγαπούν τα παιδιά τους" είναι μία πρόοδος...

    @nefelokokkugia Καλά η μητέρα σου! Αλλά η ανηψιά σου που είναι και πιο μικρή, πως στο καλό έχει τέτοιες στερεότυπες αντιληψεις! Να σου πω την αλήθεια εγώ έχω ακούσει και την αντίστροφη στερεότυπη αντίληψη: "όλοι οι ωραίοι είναι gay" που όμως δεν εξηγεί το γιατί γίνονται, όπως η άποψη της γιαγιάς και εγγονής!

    ΥΓ: Αν θες πάντως να τους αλλάξεις γνώμη, φώναξε εμένα! Αν δουν πόσο κούκλος είμαι (πέραν από μετριόφρων!) θα καταλάβουν πως το συμπέρασμά τους αυτό χωλαίνει!

    @karkinos Αν η μεταστροφή πάντως στη στάση της είναι αποτέλεσμα αυτής της διαίσθησης όλα βαίνουν καλώς! Χαλαρός είμαι πάντως...

    Καλημέρα και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα!
    Είμαι καινούρια αναγνώστρια σου, διάβασα όλες τις αναρτήσεις σου και ειλικρινά χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να ακολουθήσουν την καρδιά τους. Όσο αναφορά την μάνα σου η γνώμη μου είναι να της το πεις. Θα δυσκολευτεί αλλά θα το δεχθεί. Πριν ένα χρόνο μου εκμυστηρεύτηκε η κολλητή μου πως είναι λεσβία. Σοκαρίστηκα!! Και μετά θύμωσα με τον εαυτό μου που δεν το δέχθηκα από την αρχή και που είχα στενοχωρηθεί με την επιλογή της. Τώρα της έχω μιλήσει για το πως αισθάνθηκα της έχω πει όλες μου τις σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα και η σχέση μας είναι πιο ειλικρινης από ποτέ!
    Καλή συνέχεια! Περιμένω με χαρά και τις επόμενες αναρτήσεις σου.
    Υ.Σ. Είναι η πρώτη φορά που κάνω σχόλιο σε blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με το καλό λοιπόν να σε αποδεχτεί! Άλλο ένα ενδεικτικό ρήμα του ρατσισμού που ενδημεί στην καρδιά μιας κάλπικης προοδευτικότητας.Το "αποδέχομαι" βέβαια είναι μια χαρά,αρκεί να αλλάξεις το υποκείμενό του.ΕΣΥ πρέπει να αποδεχτείς την άγνοια και την μικρόνοια αυτών που δήθεν γενναιόψυχα σε...αποδέχονται.Πάντως,για να λέμε και του στραβού το δίκιο,για όποιον έχει συμπιεστεί από παιδί στις στενές διαστάσεις ενός φοβικού ανθρώπου,το να αποδεχτεί το "κουσούρι" σου είναι κι αυτό ένα βήμα και οφείλεις να το αναγνωρίσεις σαν τέτοιο,αν κι εφόσον συμβεί.Μακάρι βέβαια να ακολουθήσουν κι άλλα βήματα.Τώρα,αν το έχει καταλάβει η μαμά σου και σου στέλνει μηνύματα ή απλώς λέει λόγια δίχως βάρος δεν ξέρω,έχω αρχίσει να μπερδεύομαι κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @fairy Καταρχάς καλωσήρθες και ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για την τιμή να είμαι το πρώτο blog στο οποίο κάνεις σχόλιο!

    Σε ότι έχει να κάνει με τους γονείς μου γενικότερα είναι πως θέλω να τους το πω. Απλά θέλω να είναι σε χρονική στιγμή που θα βρίσκεται η όλη κατάσταση υπό τον ολικό μου έλεγχο και σχεδιασμό (είμαι control freak άλλωστε!). Σε φίλους (όπως θα διάβασες) το λέω ήδη. Είναι πολύ πιο εύκολο άλλωστε. Κοντεύω μάλιστα να το έχω πει σε όλα τα άτομα που θα με ενδιέφερε να συνεχίσουν να βρίσκονται στη ζωή μου.

    Σε ότι έχει να κάνει με τη φίλη σου πιστεύω πως θα κατάλαβε την αρχική αντίδραση και το σοκ σου! Άλλωστε όλοι μας στο ίδιο ομοφοβικό περιβάλλον έχουμε μεγαλώσει!

    @Johnny Εγώ τους κατανοώ και τους αποδέχομαι! Δεν είναι ότι είμαι μεγαλόψυχος, απλά σκέφτομαι πως αφού εμένα που με αφορά προσωπικά και το ήξερα από τα 10 μου, μου πήρε 14 χρόνια να το αποδεχτώ και να συμφιλιωθώ με αυτό, όλοι δικαιούνται κάποιο χρόνο για να το χωνέψουν και να ξεπεράσουν τις ομοφοβικές προκαταλήψεις που τους διακατέχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήπως η μητέρα σου έχει καταλάβει ότι είσαι γκέι και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να σε προσεγγίσει ώστε να της το εκμυστηρευτείς; Ίσως θέλει να σε κάνει να νιώσεις πιο οικεία ώστε να της το πεις και να την εμπιστευτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Μανώλης Ευχαρίστως να σου έλεγα αλλά ακόμη το ψάχνω όπως θα έχεις διαπιστώσει! Είναι αυτοαναιρούμενα τα λεγόμενά της και με έχει μπερδέψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. an kai den einai h idia periptwsh gia diavase ki auto
    http://www.10percent.gr/stiles/neraida/2229-2011-04-10-20-02-56.html
    ps paizei na exei ontws katalavei alla den pairnw orko ki olas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πραγματικά εύχομαι και οι δικοί μου να έχουν την ίδια αντίδραση όταν έρθει η στιγμή που θα το μάθουν... τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή