Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

"Αυτός δεν είναι άνδρας..."

εναλλακτικός τίτλος: Άγνοια, άγνοια, άγνοια...

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την έκφραση "αυτός δεν είναι άνδρας" σε ότι έχει να κάνει με κάποιον ομοφυλόφιλο είτε της τηλεόρασης είτε του κοινωνικού περίγυρού μας? 

Καταλαβαίνω πως τα παλαιότερα χρόνια σπάνια κάποιος gay ήταν out, κάτι που γινόταν συνήθως μόνο όταν ήταν ιδιαιτέρως εμφανές. Συνεπώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους τους gay να είναι ιδιαιτέρως θυληπρεπείς ή ακόμα θεωρούν πως έχει διαφορετική αίθηση φύλου από αυτήν που γενετικά έχει καθοριστεί. Όχι πως είναι μεμπτό να έχει κάποιος διαφορετική αίσθηση του φύλου του από αυτήν που του έχει καθοριστεί, απλά δεν είναι αυτό gay.
Πρόσφατα και ενώ παρακολουθούσαμε μία εκπομπή με θέμα σχετικό με τη σεξουαλικότητα ενός τραγουδιστή, η μητέρα μου κάνει την ερώτηση "Τι, λένε για το Ρέμο ότι δεν είναι άνδρας?". Κάπου εκεί εγώ ενώ στραβώνω (μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκονται τα θέματα φύλου με τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού), φοράω το αγαπημένο μου ειρωνικό χαμόγελο και απαντώ: "Τα έχετε λίγο μπερδεμένα στο μυαλουδάκι σας. Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι άνδρας! Ότι είναι gay είπαν..." και συνεχισα την πορεία που είχα ήδη ξεκινήσει λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα προς το δωμάτιό μου...

Και καλά να είναι μπλεγμένα τα θέματα στο μυαλό των γονέων (άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι που στο μυαλό τους ως gay έχουν μάλλον κάτι σαν τον Παράβα...) αλλά αντιλήφθηκα ότι η ίδια σύγχυση επικρατεί και μεταξύ συνομηλίκων μου. Ευτυχώς όμως σε αυτές τις περιπτώσεις το αντιλήφθηκα έγκαιρα και έκανα τη συζήτηση λίγο μετά το coming out μου, προς αποφυγήν μελλοντικών παρεξηγήσεων...


9 σχόλια:

  1. μωρε το προβλημα δεν ειναι μονο αυτο.το προβλημα ειναι οτι οτι διαφερει απο αυτο που το μικρο μυαλο τους μονο καταλαβαινει ως 'σωστο' το βρισκουν κατωτερο και ηθικα κολασιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι το πρόβλημά μας σ΄αυτή τη χώρα να ήταν οι gay. Δυστυχώς όπως είπε και ο Aizen, oτιδήποτε διαφορετικό είναι κολάσιμο. Και δυστυχώς όχι μόνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
    Ωρες ώρες σκέφτομαι να μεταναστεύσω.
    Δε θέλω να δώσω τέτοιες αρχές στα παιδιά μου γμτ. Αλλά πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα γι΄αυτά αν δε σκέφτονται όπως η μάζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στερεότυπα υπάρχουν παντού. Ακόμα και οι gay έχουν που δυσχεραίνουν τις προσωπικές τους σχέσεις. Το αισιόδοξο είναι ότι καταρρίπτονται, έστω και αργά.
    Υ.Γ. Οι φίλοι μου λένε πως είμαι αποτυχημένος gay γιατί αντί να ασχολούμαι με σικάτες ενασχολήσεις, εγώ προτειμώ να ρίχνω μπετά και να φτιάχνω τον κήπο μου.χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η δυνατότητα επιλογής να είμαστε άνθρωποι υπάρχει ή δεν...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * απευθύνομαι στους 'Ελληνάρες' ομοφοβικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Έχω απλώς να δηλώσω πως τόσο η συγκεκριμένη αντίληψη περί του τι είναι άνδρας και τι όχι, όσο και το απόσπασμα από την εκπομπή του mega μου προκάλεσαν μία έντονη τάση για εμετό.
    Παίδες σας χαιρετώ, πρόκειται να απουσιάσω από το μπλογκοχωριό για κανένα δεκαήμερο. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και να περνάτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @aizen Αυτή την εμμονή δεν μπορώ να καταλάβω του ότι κατακρίνουν για ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζουν καθόλου! Αν δεν ξέρεις, μην εκφέρεις άποψη άνθρωπέ μου!

    @nefelokokkugia Εννοείται πως το πρόβλημα είναι οι gay σε αυτή τη χώρα! Και όπως είπε ο οικογενειακός φίλος σε προηγούμενη αναρτηση: "αυτοί οι 299 πούστηδες που μας κυβερνάνε φταίνε για όλα..."

    @Ben Δίκιο έχεις. Πολλές φορές (και σε αυτό τον τομέα!) ο χειρότερος εχθρός, είναι ο ίδιος ο εαυτός μας...

    @Johnny Χρωμοσωματικά είναι! Δεν το αμφισβητεί κανείς! :P

    @περσέας Τι λες καλε? Για αυτούς είμαστε σιχαμερά γλυώδη υποκείμενα που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έλεγαν: "ε, ρε Χιτλερ που τους χρειάζεται!" Συνεπώς, ούτε λόγος για την απόδοση σε εμάς της ανθρώπινης ιδιότητας από δαύτους...

    @Bloke Να περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα εκεί που θα είσαι! Και επειδή ψηλιάζομαι πως γυρνάς στο πατρικό για τις γιορτές να ευχηθώ να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή