Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Καλωσήρθατε σε έναν όμορφο κόσμο...

...στον κόσμο των Linux!

Βασικά πριν εξηγήσω (σε όσους από εσάς δεν το γνωρίζουν) τι ακριβώς είναι Linux, θα σας κάνω μερικές ερωτήσεις. 

Έχεις έναν δεύτερο υπολογιστή που εδώ και πέντε δέκα χρόνια δεν έχεις χρησιμοποιήσει επειδή το laptop σου είναι τελευταίας τεχνολογίας και το θεωρείς ξεπεσμό?

Έχεις έναν desktop/laptop/netbook υπολογιστή που έχει χαλασμένο σκληρό δίσκο και δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις?

Έχεις βαρεθεί να βλέπεις τον υπολογιστή σου να πηγαίνει πιο αργά και από χελώνα?  (όποιος έχει vista πρέπει να με νιώθει!)

Σιχαίνεστε τη Microsoft?

Αν ισχύει τουλάχιστον μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, ή απλά σε ενδιαφέρει η νέα τεχνολογία διαβάζεις τη σωστή ανάρτηση!

Linux λοιπόν είναι μία σειρά από Λειτουργικά Συστήματα - OS (σα να λέμε υποκατάστατα των windows και των mac) ανοικτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι τα λογισμικά αυτά κατασκευάστηκαν από εθελοντές (ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει ή/και να δημιουργήσει το δικό του εφόσον μπορεί και θέλει) και παρέχονται εντελώς δωρεάν. 

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως χρησιμοποιώντας αυτά τα λειτουργικά συστήματα μπορείς να μετατρέψεις τον παλιό σου υπολογιστή από ένα παλιοκούτι που απλά βαριόσουν να πετάξεις, στον δευτερεύοντα υπολογιστή σου ή ακόμη και στον κύριο υπολογιστή σου! Οι δυνατότητες απεριόριστες, όπως και τα διάφορα Λειτουργικά Συστήματα. Μπορείς να βρεις το κατάλληλο Linux για οποιοδήποτε υπολογιστή! Από τον παλιό υπολογιστή 15ετίας μέχρι τον υπολογιστή που αγόρασες προχθές. Μπορείς να εγκαταστήσεις το λειτουργικό σε ολόκληρο το σκληρό δίσκο, να το εγκαταστήσεις παράλληλα με τα windows και να διαλέγεις στην εκκίνηση ποιο θες να χρησιμοποιήσεις, σου δίνεται η δυνατότητα να το τρέξεις μέσα από ένα CD ή DVD ή ακόμα και από ένα usb flash ή από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο!

Τα κυριότερα και πιο user-friendly Linux που σας προτείνω είναι τα εξής:

Τα Ubuntu είναι το πλέον δημοφιλες Linux OS (σα να λέμε τα windows 7 ή vista των Linux, λόγω μεγάλων απαιτήσεων  σε επεξεργαστή και RAM) . Βέβαια για αυτό το λόγο υπάρχει όλη η οικογένεια (kubuntu, xubuntu, lubuntu) που καλύπτει μεγαλύτερη γκάμα απαιτήσεων!

Τα Fedora. Τα τρίτα πιο δημοφιλή Linux. Τα τρέχω εδώ και λίγο καιρό από εξωτερικό σκληρό δίσκο σε ένα netbook με κατεστραμένο σκλήρό! Ότι πρέπει για ένα υπολογιστή πενταετίας περίπου  αρκεί να έχει 512 MB RAM!

Τα puppy-linux. Το κουταβάκι Linux, είναι πολύ ελαφρύ και αρκετά εύχρηστο για κάποιον που δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει Linux (όπως και τα δύο παραπάνω!). Είναι ότι καλύτερο για παλιούς υπολογιστές που σχεδόν είχατε ξεχάσει ότι υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνω εγκατάσταση αυτού του λειτουργικού σε ένα laptop 12 ετών (Pentium III, 500Mhz, 128MB RAM). Είναι επίσης ιδανικό για να το περάσεις σε usb flash και να κουβαλάς "ολόκληρο" τον δικό σου υπολογιστή όπου πηγαίνεις!

Δείτε ολα τα Linux εδώ.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να υποκαθιστούν τα γνωστά σε όλους μας windows, αλλά για να μην απογοητευτείτε, μην περιμένετε να λειτουργούν πανομοιότυπα με αυτά! Φτιάξτε ένα CD με ένα σύστημα Linux, δοκιμάστε το για να δείτε αν σας ταιριάζει και αν έχετε χρόνο εγκαταστήστε το. Για οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσετε απλά google it! Υπάρχουν απαντήσεις σε forum για όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε!




6 σχόλια:

  1. Όλο λέω ότι θα περάσω ubuntu σ΄έναν υπολογιστή μου και όλο τ΄αναβάλω. Βρε μπας και ήρθε η ώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. VISTA!!! Πιο αποτυχημένα και από το daily της Μανωλίδου! Δε φαντάζεσαι πόσο σε νιώθω,φαντάσου έναν θερμοκέφαλο ημίτρελο να βρίζει λυσσωδώς μια οθόνη υπολογιστή και να κρατιέται με τα δόντια να μην αρπάξει το μηχάνημα και το πετάξει απ'το παράθυρο! Ευτυχώς εδώ και μερικούς μήνες τα ξεφορτώθηκα.Εύχομαι να τα καταπιεί το σκοτάδι των αιώνων και να εξαλειφθούν για πάντα από τη μνήμη του ανθρώπινου γένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @nefelokokkugia Να μην το αναβάλεις άλλο! Άμα φοβάσαι τη μετάβαση, κάνε απλά ένα dual boot για αρχή και μετά αν θες τα ξεφορώνεσαι τα παλιοπαράθυρα!

    @Johnny αχαχαχα!!! Η σχέση μου με τους υπολογιστές πάντοτε κάπως έτσι ήταν! Θυμάμαι τον πρώτο Η/Υ που χρησιμοποίησα που είχε windows 3.1 και επεξεργαστή 386 και ήθελα να τον βάλω φωτιά!!!! Είμαι πολύ... τυχερός πάντως! Όποτε αγοράζω υπολογιστή πάντα πετυχαίνω τις χειρότερες εκδόσεις windows! Τα millenium (ενώ αν είχα πάρει λίγους μήνες νωρίτερα θα έπαιρνα τα πολύ καλύτερα 98 και λίγους μήνες αργοτερα τα πολύ καλύτερα 2000) και πριν 2 χρόνια τα sVista! Μου φαίνεται θα πάρω backup και θα το ρίξω στα linux...

    @aizen Πρέπει να σου κάνω υπερεντατικά! Σε καμιά 20ρια χρόνια αναλφαβητισμός θα θεωρείται η μη γνώση Η/Υ! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο και αν προσπαθώ να βάλω τα Linux/Unix στη ζωή μου, ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν κομμάτι της καθημερινής μου ζωής ακόμα και όταν χρειάστηκε να κάνω μερικό administration σε τέτοιους servers, το έκανα από Η/Υ με Windows..
    Πάντως οι δυνατότητες και επιλογές που έχεις με τα Linux σε ορισμένα θέματα δεν πλησιάζονται από τα Windows.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α παπαπαπα.

    Εδώ με android που είναι Linux και μου λένε, πέρνα αυτή την έκδοση, κάνε αυτό και κάνε το άλλο. Μακρυά. θέλω απλώς να λειτουργεί. Μπορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή