Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

"Οι gay είναι δυστυχισμένοι..."

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές μέρες από το τελευταίο coming out μου και μπορεί να θεώρησα μία ατάκα του φίλου μου του Παναγιώτη ως πολύ χαζή και ανάξια λόγου εκείνη τη στιγμή, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς από τότε μου έχει κολλήσει στο μυαλό και δεν μπορώ να τη βγάλω. 

"Έχω ακούσει ότι οι gay είναι δυστυχισμένοι." 

Πέραν της γελοιότητας του, o (εντελώς στερεότυπος) ισχυρισμός -ότι το σύνολο, δηλαδή, μίας κατηγορίας ανθρώπων είναι όλοι τους δυστυχισμένοι- κατάφερε να με βάλει σε σκέψεις...

Μπορεί γρήγορα, γρήγορα του απάντησα πως είναι στερεότυπος ο ισχυρισμός του αλλά από μέσα μου σκεφτόμουν αν περιέχει και μία δόση αλήθειας. Και εφόσον οι ετεροφυλόφιλοι έχουν αυτή την άποψη για μας, μήπως θα έπρεπε να κάνουν και τη δική τους αυτοκριτική για τους λόγους που πολλοί από εμάς μπορεί και να είμαστε δυστυχισμένοι... Μήπως η δική τους ρατσιστική αντιμετώπιση κάτι εντελώς φυσιολογικού (ενός θέματος μάλιστα για το οποίο έχουν απόλυτη άγνοια) οδηγεί αρκετούς από μας στη δυστυχία?

Εγώ δηλαδή, όντως, μέχρι πριν λίγους μήνες ήμουν δυστυχισμένος. Όχι τόσο γιατί ήμουν gay -ως ένα βαθμό ενδόμυχα, μάλλον το είχα αποδεχτεί- αλλά για το πόσο δύσκολη θα μπορούσε να είναι η ζωή ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα και για την κοινωνική κατακραυγή που εν πολλοίς συνόδευε την απόφαση του να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου. Δε θυμάμαι αν όντως του απάντησα τόσο ενδελεχώς και εμπεριστατωμένα εκείνη τη στιγμή που εκστόμισε αυτή την ατάκα. Μάλλον θα του απάντησα πως πλέον (και εφόσον είχα συμφιλιωθεί με την πραγματική μου ταυτότητα) ήμουν πιο χαρούμενος και αισιόδοξος από ποτέ και θα τον ενημέρωσα πως η λέξη gay στα αγγλικά σημαίνει χαρούμενος...

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να τη βγάλω από το μυαλό μου τόσες μέρες γιατί με θλίβει που οι άλλοι μπορεί να έχουν ταυτίσει την ομοφυλοφιλία με ένα στίγμα. Με ένα στίγμα που δε μας δίνει τη δυνατότητά να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να το λέω, αλλά είμαι και gay και δεν είμαι δυστυχισμένος. Αν δεν συνάδω με τις κατατάξεις και τα κουτάκια που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους οι ετεροφυλόφιλοι, μπορούν απλά να με αγνοήσουν...

10 σχόλια:

  1. είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι από εμάς περνάμε μια περίοδο θλίψης άλλοι για αυτό που είμαστε, άλλοι για αυτό που ξέρουμε οτι μας μέλλει να αντιμετωπίσουμε και για άλλους επίσης λόγους που βαριέμαι να αναφέρω. Όμως αυτό δεν είναι μια κατάσταση που αφορά όλους μας, και για όλη μας την ζωή και πάει λέγοντας. Πάντως από την άποψη που κυκλοφορεί ότι όλες οι αδερφές είμαστε παιδεραστές και πρέπει να μαζεύουν τα παιδιά τους όταν είμαστε παρόντες, ε το να μας νομίζουν θλιμμένους είναι πταίσμα. Στο κάτω κάτω και η Πριγκίπισσα Σίσυ ήταν θλιμμένη και έγινε Αυτοκράτειρα, και ταινία, αμέ! Επίσης βέβαια έφαγε και μια σφαίρα αλλά για αυτό ευθύνονταν τα αναρχοκουμούνια όχι η θλίψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. megalo thema anoigeis , en meri exei dikio , alla sigoyra den einai kanonas .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν καποιοι γκει ειναι δυστυχισμενοι,γι'αυτο φταινε οι μαλακες οι ρατσιστες.
    αλλα στο κατω-κατω, απο ποτε ειναι εγκλημα η δυστυχια?απο ποτε ταυτιζεται με ελλειματικη προσωπικοτητα?το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζουν και τα ατομα με ψυχικα προβληματα-κατηγορουνται ως αδυναμα η ελλειματικα.
    και η μαλακια παει συννεφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    Εξαρτάται βέβαια πως ορίζει κανείς την ευτυχία και τη δυστυχία. Σίγουρα περνάμε περιόδους θλίψης, καμιά φορά απελπησίας, αλλά άλλο αυτό και άλλο η δυστυχία.
    Αν πάλι θεωρούμε ευτυχία τη δημιουργία της παραδοσιακής οικογένειας, όπως έχει επικρατήσει στην κοινωνία μας, είναι λογικό να θεωρούμαστε δυστυχισμένοι από κάποιους στρειτ, ειδικά όταν αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο δεν τους εξασφαλίζει την ευτυχία.

    Παντώς για την ιστορία, θα πρότεινα σε κάποιον που θέλει να δει πραγματική δυστυχία, να δουλέψει μια εβδομάδα εθελοντής στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα από μια "τρισευτυχισμένη" str8.
    ...δε μας χέζουν με τις ταμπέλες τους πρωί πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς και δεν αξίζει να στηρίζεσαι σε κανέναν κανόνα που λέει ότι οι gay πρέπει ντε και καλά να είναι δυστυχισμένοι. Ωστόσο, το γεγονός ότι ως ένα βαθμό πρέπει να οριοθετούν την κοινωνική συμπεριφορά τους, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που όσο να είναι σε στεναχωρεί. Ενώ παράλληλα η στέρηση ενός αριθμού δικαιωμάτων είναι σίγουρα ανασταλτικός δρόμος προς την ευτυχία. Και πάλι, όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις!

    Καλά κάνεις και νιώθεις έξω από τα κουτάκια που θέλουν να σε βάλουν οι άλλοι. Ανέκαθεν μισούσα τα κουτάκια που ακόμα και οι ίδιοι οι gay θέλουν να επιβάλλουν στους εαυτούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να μας πει ο φίλος σου ο Παναγιώτης ποιός του είπε ότι "οι gay είναι δυστυχισμένοι" να πάμε να του ρίξουμε πέντε φάσκελα.
    Η ευτυχία σου αγορίνο μου, πηγάζει από μέσα σου, από την ίδια σου την ψυχική ισσορποία και ηρεμία, κι ας "βρέχει" κι ας "φυσάει" "έξω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή η ευτυχία και η δυστυχία ορίζεται πλέον και απο τη προτίμηση στη σεξουαλική ζωή;;;Τι άλλο θα ακούσουμε;;;Ευτυχισμένος και Δυστυχισμένος...Θλιμμένος και Χαρούμενος...Γέλιο και Δάκρυα υπάρχουν στην ψυχή μας και διαδέχονται σαν αλυσίδα τη ζωή μας ανάλογα με τις καταστάσεις και περιστάσεις μας...με την ισορροπία μας την ψυχική και μη...οι ελλείψεις και τα πλεονάσματα που δημιουργούν τα συναισθήματα αυτά υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα απο το τι κάνουμε στο κρεβάτι μας και τι φύλλο θα έχει ο σύντροφος μας.
    Την Καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @mahler Ευτυχώς δεν έχω ακούσει από κανέναν να μας ταυτίζει με τους παιδόφιλους, γιατί μάλλον θα γινόταν καυγάς τρικούβερτος...

    @ιμερος Ίσως να έχει εν μέρει δίκιο. Αλλά έχουμε αναρωτηθεί τους λόγους. Αυτό λέω εγω. Γιατί πολύ εύκολα λέγονται κάποια πράγματα, αλλά καλό είναι να κάνουμε και την αυτοκριτική μας!

    @aizen Έτσι όπως τα λες είναι! Μη σου πω ότι η δυστυχία μπορεί μάλιστα να αποτελεί και παράγοντα εργατικότητας και επιτυχίας πολλές φορές...

    @rapporteur Μα ακόμη και για το ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε οικογένεια οι ετεροφυλόφιλοι ευθύνονται που αρνούνται πεισματικά (τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις) να δουν θετικά τους gay γάμους και τις υιοθεσίες από ομόφυλά ζευγάρια!

    @nefelokokkugia Καλημέρα και σε σενα!!!

    @zero Πάντως αν λάβεις υπόψιν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μονίμως ένας ομοφυλόφιλος και τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια που έχει αντιμετωπίσει, κάθε άλλο παρά δυστυχισμένοι θα έπρεπε να θεωρούμαστε! Πολλοί ετεροφυλόφιλοι με το 1/10 των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο ένας gay όχι απλά δυστυχισμένοι θα ήταν αλλά με αυτοκτονικές τάσεις... Όταν όμως τα έχεις όλα ρόδινα στο συγκεκριμένο τομέα προτιμάς να φτιάχνεις κουτάκια!

    @λαγωνικό Έχω την εντύπωση πως αυτό το "έχω ακούσει" μάλλον αποτελεί δική του στερεότυπη αντίληψη που απλά την παρουσίασε συγκεκαλυμένα... Οπότε αν θες θα του τα ρίξω εγώ τα πέντε φάσκελα που θα τον συναντήσω σε κανα δυο μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπαρχει και το αλλο ενδεχομενο, να κανουν τον εξης συλλογισμο: 1. Οι ανθρωποι στις συγχρονες αστικες κοινωνιες ειναι δυστυχισμενοι. 2. Οι ομοφυλοφιλοι ειναι ανθρωποι. ΑΡΑ, οι ομοφυλοφιλοι ειναι δυστυχισμενοι.
    (αν και μαλλον αρκετοι διαφωνουν με το 2ο σκελος του συλλογισμου) εξης συλλογισμο: 1. Οι ανθρωποι στις συγχρονες αστικες κοινωνιες ειναι δυστυχισμενοι. 2. Οι ομοφυλοφιλοι ειναι ανθρωποι. ΑΡΑ, οι ομοφυλοφιλοι ειναι δυστυχισμενοι.
    (αν και μαλλον αρκετοι διαφωνουν με το 2ο σκελος του συλλογισμου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή